Fritata z szynką prosciutto i czerwoną papryką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 szt
  • prosciutto

    4 plastry
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • cebula

    1/2 małej
  • parmezan starty

    3 łyżki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę i cebulę kroimy w paseczki, doprawiamy szczyptą soli i podsmażamy na oliwie do czasu, aż zmiękną. Jajka roztrzepujemy ze startym parmezanem. Następnie na patelnię wylewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem, aż jajka się zetną. Na koniec możemy posypać omlet dodatkowa porcją żółtego sera i zapiec w piekarniku lub po prostu przewrócić fritetę na drugą stronę.
Przepis inspirowany programem kulinarnym Buddy’ego Valastro.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakowita 11.04.2012 20:32
smakowicie się prezentuje ,
Lotar 04.11.2011 11:09
bardzo lubię friitatę
PaniMISIOWA 02.10.2011 14:08
Zamiast prosciutto można użyć zwykłej szynki, będzie zdecydowanie taniej :-)
Agnieszka_B 01.10.2011 19:38
Jeśli smakuje tak dobrze jak wygląda - to ja poproszę:)
Wacław 25.09.2011 21:46
pycha,ja tez lubie kuchnie włoską
Henryka2 25.09.2011 11:58
Pyszne śniadanko, choc nie ukrywam, że nie na każdą kieszeń.
halinka1011 25.09.2011 08:00
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat