fritata (omlet) z bobem i pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bób

    20 dag
  • pomidory

    2 szt.
  • jajko

    6 szt.
  • sól

  • oregano

    kilka listków
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bób umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy wystygnie, obierz go z łupinek i odstaw w ciepłe miejsce.
Jajka dokładnie roztrzep, lekko dopraw solą i pieprzem. Dodaj bób oraz pokrojone w ósemki pomidory.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wlej przygotowane jajka z warzywami.
Całość podsmaż chwilę na wolnym ogniu, po czym włóż z patelnią na 10 min. do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Fritatę zapiekaj przy uchylonych drzwiczkach pieca.
Danie udekoruj gałązkami oregano. Podawaj z ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 24.09.2011 22:13
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat