Frankfurterki w cieście schowane

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    40 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże

    5 dag
  • jaja

    2 szt
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • cukier

    1-1,5 łyżki
  • kiełbaski - frankurterki

    6 szt
  • ogórek kiszony

    12 kawałków
  • ketchup

  • sól prowansalska

  • jajko

    1 roztrzepane
  • ser gouda

    12 plasterków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Frankfurterki w cieście schowane foto
Mąkę przesiać do miski. W osobnej misie drożdże wymieszać z cukrem (około 1 - 1,5 łyżki). Gdy ładnie się połączą dodać do nich całe jajko, żółtko, mleko i olej - wymieszać. W mące zrobić dołek i dodać drożdże i sól. Wymieszać.
Krok 2 - Frankfurterki w cieście schowane foto
Zarobić ciasto i zostawić na około 30minut do wyrośnięcia (czas może ulec zmianie - trzeba obserwować ciasto). W tym czasie podzielić każdą z kiełbasek na dwie części.
Krok 3 - Frankfurterki w cieście schowane foto
Gdy już ciasto wyrośnie rozwałkować je, podzielić na trójkąty i każdy posmarować ketchupem, położyć plasterek sera i kiełbaskę i ogórek. Zawinąć.
Krok 4 - Frankfurterki w cieście schowane foto
Wierzch posypać delikatnie solą prowansalską i zapiekać w piekarniku w 170 stopniach przez około 20-25 minut, do chwili aż się ładnie zarumienią.
Krok 5 - Frankfurterki w cieście schowane foto
Podawać gorące z musztardą, ketchupem lub innym dodatkiem wedle uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 25.08.2013 21:35
rewelacja jak dla mnie
kate.500 20.03.2012 09:10
slicznosci i pysznosci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat