Frankfurterki domowe z wędzonki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    surowy chudy 1 kg
  • schab wędzony

    surowy 1 kg
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    4 g
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • ząbek czosnku

  • woda zimna

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cienkie baranie jelita dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą a następnie zalać w misce świeżą porcją zimnej wody i pozostawić na 10-12 godzin zmieniając wodę przynajmniej dwa razy.

Wędzony surowy boczek zmielić przez sitko z drobnymi oczkami.
Wędzony surowy schab zmielić na dość grubych oczkach i połączyć ze zmielonym boczkiem.
Dodać pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku oraz majeranek. Mięso zalać lodowatą wodą i wyrabiać jak najdokładniej, aż cała woda zostanie wchłonięta, a masa będzie kleista.

Mięso nakryć folią i włożyć do lodówki na całą noc.
Schłodzonym mięsem napełnić wymoczone i osączone jelita i zakręcać co ok.15 cm.
Kiełbaski powiesić w przewiewnym chłodnym miejscu na 12-24 godziny.

Kiełbaski można przed jedzeniem sparzyć, podsmażyć lub ugrillować.
Habibi
Tradycyjne przygotowanie frankfurterek wymaga peklowania mięsa i podwędzenia kiełbasek w niskiej temp. - te są znacznie uproszczone, bo z mięska już peklowanego i wędzonego :) *** Na 2kg masy mięsnej potrzeba ok. 10m cienkich baranich jelit.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Camill 12.06.2016 13:48
Ale pomysł fajny
ania2610 26.01.2016 19:33
taką kiełbaskę sama chętnie bym zjadła!
Habibi 26.01.2016 08:53
Powiem Wam, że przepis powstał przypadkiem, bo miałam z tych składników zrobić coś zupełnie innego ;) ale przypomniałam sobie, że dostałam jelita baranie i leżą sobie w zamrażarce ;) Kiedy spróbowałam zmielonej wędzonki uznałam, że będą jednak kiełbaski :)))
Habibi 26.01.2016 08:51
właśnie zdrowie oraz smak skłania nas do przygotowania takich przetworów domowym sposobem :) a przy okazji kiełbaska jest łatwa i szybka w porównaniu z tradycyjną recepturą i sposobem przygotowania ;)
olkaaa 26.01.2016 07:26
ciekawy przepis
Wafelek2601 26.01.2016 07:02
Takie kiełbaski są super!
wwwiolka 25.01.2016 22:12
Bardzo fajny przepis.
kd045 25.01.2016 21:56
fajny przepis ;)
Bernadeta1 25.01.2016 21:26
domowa kiełbaska z samego mięska, bez tych wszystkich sztuczności na pewno pyszna w smaku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat