Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuzy z nadziewanymi kwiatami cukinii

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 20 dag
kwiaty cukinii 6 szt
kapelusze kozaków 3 szt
masło 1 łyżeczka
ryż jaśminowy 1 woreczek
śmietana 30% 130 ml
suszone pomidory 5 szt
cebula 1/2 mała
jajko 2 duże
jajko 1 małe
parmezan starty 2 łyżka
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa cała Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Francuzy z nadziewanymi kwiatami cukinii

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Kapelusze grzybów czyścimy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do ryżu wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i suszonymi pomidorami oraz 30 ml śmietany. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Francuzy z nadziewanymi kwiatami cukinii foto
2
Dodajemy parmezan i 1 małe jajko, dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Francuzy z nadziewanymi kwiatami cukinii foto
3
Śmietanę ubijamy z pozostałymi jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodajemy 5 czubatych łyżek ryżu z warzywami. Kwiaty cukinii nadziewamy ryżowym farszem. 2 średnie naczynia do zapiekania wykładamy ciastem francuskim, na które wykładamy 4/5 śmietany z ryżem. Na górę układamy po 3 nadziane kwiaty cukinii i w wolne miejsca wlewamy pozostałą śmietanę.
Krok 3 - Francuzy z nadziewanymi kwiatami cukinii foto
4
Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Krok 4 - Francuzy z nadziewanymi kwiatami cukinii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilovebake 16.10.2012 10:17
ciekawy przepis
Betka 16.10.2012 07:59
świetne danie;)
Beata61 15.10.2012 22:21
mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak