Francuskie z kremem morelowym

Francuskie z kremem morelowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Szybkie ciacha na deser z morelą w roli głównej. Zapewniam że pieczone morele są o wiele lepsze niż świeże, bo wydobywają podczas pieczenia swoją słodycz. Do kawy szybkie ciacho polecam :-)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • śmietana 36%

    250 mililitrów
  • borówki

    100 gramów
  • cukier puder

    1 łyżka
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • morele

    70 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Morele myję, kroję na pół pozbawiam pestek. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej połówki moreli wydrążonym do góry i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 25 minut. Osiem połówek moreli odkładam do dekoracji. Resztę miksuję blenderem, dodaję do nich rozpuszczoną żelatyną w odrobinie wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam mikserem z łyżką cukru, i dodaję mus morelowy. Krem wkładam do lodówki do stężenia. Ciasto francuskie kroję na osiem części na kwadraty. Zawijam rogi każdego kwadratu do środka i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 25 minut. Na wystudzone ciasto wykładam krem, dekoruję borówkami i połówką moreli i listkami mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat