Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie z kremem morelowym

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szybkie ciacha na deser z morelą w roli głównej. Zapewniam że pieczone morele są o wiele lepsze niż świeże, bo wydobywają podczas pieczenia swoją słodycz. Do kawy szybkie ciacho polecam :-)

Składniki:

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
śmietana 36% 250 mililitrów
borówki 100 gramów
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
morele 70 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie z kremem morelowym

Morele myję, kroję na pół pozbawiam pestek. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej połówki moreli wydrążonym do góry i wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 25 minut. Osiem połówek moreli odkładam do dekoracji. Resztę miksuję blenderem, dodaję do nich rozpuszczoną żelatyną w odrobinie wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam mikserem z łyżką cukru, i dodaję mus morelowy. Krem wkładam do lodówki do stężenia. Ciasto francuskie kroję na osiem części na kwadraty. Zawijam rogi każdego kwadratu do środka i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 25 minut. Na wystudzone ciasto wykładam krem, dekoruję borówkami i połówką moreli i listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak