Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie z bananami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
cytryna 1/2 małej sztuki
banan 4 sztuki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier puder 2/3 szklanki
woda wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie z bananami

Kroki postępowania

1
Z cytryny wycisnąć sok. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na pół. Banany polać sokiem z cytryny.
Krok 1 - Francuskie z bananami foto
2
Ciasto rozwinąć, przekroić wzdłuż na 4 paski, a następnie pokroić na 16 prostokątów.
Krok 2 - Francuskie z bananami foto
3
Ćwiartki banana kłaść na ukos na każdym kawałku ciasta. Banany oprószyć cukrem waniliowym.
Krok 3 - Francuskie z bananami foto
4
Wolne końcówki ciasta posmarować wodą i skleić nad bananami. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Francuskie z bananami foto
5
Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Ciastka piec ok. 15 minut, następnie lekko przestudzić.
Krok 5 - Francuskie z bananami foto
6
Do cukru pudru dolewać po kilka kropel wody i mieszać, aż powstanie gęsty lukier.
Krok 6 - Francuskie z bananami foto
7
Lukrem polukrować ciasteczka.
Krok 7 - Francuskie z bananami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 15.03.2015 21:27
Pyszne ciasteczka, zjadłabym.
molanka 27.10.2014 12:37
lubię nieskomplikowane przepisy
w mojej kuchni 27.10.2014 11:27
smaczne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak