Francuskie tosty z truskawkami i bitą śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • briosza

  • jaj

    6
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • masło

    2 łyżki
  • truskawek

    1,5 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brioszę kroimy ma 8 kromek. Jajka rozkłócimy z jedną 1/2 kremówki. Maczamy w „maczance” każdą kromkę pieczywa. Masło rozgrzewamy na patelni i smażymy grzanki przez 3 minuty z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Usuwamy szypułki z truskawek. 1 szklankę truskawek przesmażamy na patelni dolewając dwie łyżki wody. Całość musi się zamienić w sos. Resztę truskawek zostawiamy do dekoracji tostów. Ubijamy resztę kremówki. Usmażone tosty dekorujemy ubitą śmietaną, sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ronald88 13.10.2011 14:50
super
ronald88 13.10.2011 14:49
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat