Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ślimaczki z sosem śmietanowo-koperkowym

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nieodłączny przysmak śniadaniowych pudełek. Dużą rolę smakową odgrywa sos śmietanowy z mnóstwem kopru, doprawiony sporą ilością świeżo mielonego, czarnego pieprzu. Jako dodatki salami i ser żółty oraz mozzarella. Ślimaczki świetnie smakują zarówno same jak i podane z sosem czosnkowym.

Składniki:

Ślimaczki:

ciasto francuskie 2 opakowania
salami 200 gramów
żółty ser 100 gramów
mozzarella w kulkach 2 sztuki

Sos śmietanowo-koperkowy:

śmietana 18% 250 mililitrów
majonez 4 łyżki
koper 1 pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ślimaczki z sosem śmietanowo-koperkowym

1. Sos śmietanowo-koperkowy: Do miski przełożyć śmietanę oraz majonez, dodać drobno posiekany koperek.
Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

2. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry.

3. Każdy arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować grubą warstwą sosu śmietanowo-koperkowego. Ułożyć plastry salami oraz mozzarelli, całość posypać serem żółtym zostawiając puste brzegi ciasta. Zwinąć ciasto w rulon zakładając najpierw dwa boki na farsz.

4. Rulon pokroić w 2 cm plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak