Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ślimaczki z sosem śmietanowo-koperkowym
1. Sos śmietanowo-koperkowy: Do miski przełożyć śmietanę oraz majonez, dodać drobno posiekany koperek.
Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
2. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry.
3. Każdy arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować grubą warstwą sosu śmietanowo-koperkowego. Ułożyć plastry salami oraz mozzarelli, całość posypać serem żółtym zostawiając puste brzegi ciasta. Zwinąć ciasto w rulon zakładając najpierw dwa boki na farsz.
4. Rulon pokroić w 2 cm plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.