Francuskie ślimaczki z sosem śmietanowo-koperkowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Nieodłączny przysmak śniadaniowych pudełek. Dużą rolę smakową odgrywa sos śmietanowy z mnóstwem kopru, doprawiony sporą ilością świeżo mielonego, czarnego pieprzu. Jako dodatki salami i ser żółty oraz mozzarella. Ślimaczki świetnie smakują zarówno same jak i podane z sosem czosnkowym.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ślimaczki:

  • ciasto francuskie

    2 opakowania
  • salami

    200 g
  • żółty ser

    100 g
  • mozzarella w kulkach

    2 sztuki

Sos śmietanowo-koperkowy:

  • śmietana 18%

    250 ml
  • majonez

    4 łyżki
  • koper

    1 pęczek
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Sos śmietanowo-koperkowy: Do miski przełożyć śmietanę oraz majonez, dodać drobno posiekany koperek.
Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
2. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry.
3. Każdy arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować grubą warstwą sosu śmietanowo-koperkowego.
Ułożyć plastry salami oraz mozzarelli,całość posypać serem żółtym zostawiając puste brzegi ciasta.
Zwinąć ciasto ścisło w rulon zakładając najpierw dwa boki na farsz.
4. Rulon pokroić w 2 cm plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat