Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ślimaczki z białym serem i z rodzynkami.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 375 g
serek kanapkowy biały 200 g
cukier
cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
rodzynki 4 łyżki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ślimaczki z białym serem i z rodzynkami.

Przygotować nadzienie do ślimaczków i w tym celu wymieszać biały, twarogowy serek (taki do smarowania kanapek, naturalny, niezbyt płynny, ale jednocześnie łatwo się rozsmarowujący) z 2 łyżkami białego cukru, z cukrem waniliowym i z rodzynkami. Rozwinąć arkusz francuskiego ciasta i posmarować go wymieszanym z cukrami i z rodzynkami serkiem. Zwinąć ciasto francuskie w rulon, w jakby duży naleśnik i ciąć owy rulon w niezbyt wąskie paski, plastry przygotowując w ten sposób francuskie ślimaczki z serowym nadzieniem. Przełożyć pocięte kawałki francuskiego ciasta nadzianego serem, serowe surowe jeszcze ślimaczki na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy francuski ślimaczek, zawijas z serem smarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypywać odrobiną białego cukru. Piec ślimaczki przez około 15 - 20 minut w temperaturze 210 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 04.11.2014 18:50
Smaczne są :-)
Agata3 04.11.2014 16:49
ale kuszą :) pychotka
wwwiolka 04.11.2014 14:02
Bardzo fajny przepis.
Magda60 04.11.2014 13:53
pyszne ciacha
Laila2786 04.11.2014 13:46
smaczne na deser
molanka 04.11.2014 13:44
prezentują się znakomicie
erym 04.11.2014 12:52
robie podobne cynamonowe ciasteczka, ale z ciasta kruchego...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak