Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ślimaczki serowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 płat
żółtko jajek 1 szt
budyń waniliowy 1 łyżka
cukier puder 2 łyżka
cynamon do smaku
twaróg 150 g
Do dekoracji: do smaku
maliny świeże do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ślimaczki serowe

Kroki postępowania

1
Ser ucieramy z żółtkiem, cukrem pudrem. Następnie dodajemy jedną łyżkę budyniu oraz ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy .
Płat ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy równo serem.
Całość posypujemy cynamonem i delikatnie cukrem. Możemy na wierzch posypać rodzynkami.
Krok 1 - Francuskie ślimaczki serowe foto
2
Ciasto równo zawijamy w rulon, delikatnie dociskając przy zwijaniu. Wkładamy na 15 min do lodówki aby stwardniało, będzie się lepiej kroiło.
Ciasto kroimy na 3 cm kawałki i układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Francuskie ślimaczki serowe foto
3
Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25 min w 180oC, aż uzyskają piękny złotawy kolor.
Krok 3 - Francuskie ślimaczki serowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 21.03.2013 11:37
pyszności:) bardzo ładnie wyglądają
Sylwia26 20.03.2013 19:21
apetycznie wygląda
Gary Michy 20.03.2013 18:49
Ale fajne zakrętasy :)
Pusia 20.03.2013 18:32
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak