Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ślimaczki

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
sól 1 łyżeczka
sok z cytryny 2 krople
woda 130 ml
masło stopione 5 dag
masło schłodzone 15 dag
Nadzienie:
mięso drobiowe gotowane 45 dag
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
olej roślinny 3 łyżki
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ślimaczki

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta: 1.Na stolnicę przesiewamy mąkę ,dodajemy sól,robimy w środku wgłębienie.Wlewamy wodę dodajemy 2 krople soku z cytryny oraz stopione ale chłodne masło i dobrze wymieszać Swą konsystencją ciasto powinno przypominać luźne okruchy dodać troszkę wody i wyrabiać delikatnie ręką aż uformuje się gładka miękka kula.Zawinąć tak przygotowane ciasto w folię spożywczą i wstawić na około 1 godz do lodówki. 2.Schłodzone masło wkładamy między dwa kawałki folii, wyklepujemy wałkiem nadając mu kształt kwadratu o grubości do 2 cm .Odwijamy ciasto kładziemy na oprószoną mąką stolnicę ,rozwałkować na to położyć rozbite masło ,złożyć ciasto na krzyż do środka i znów wałkować i tak czynność powtórzyć 3 razy. Na koniec znów oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować prostokąt o wym około 13/40 cm.
Krok 1 - Francuskie ślimaczki foto
2
Nadzienie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa.Cebulę obrać pokroić zeszklić na oleju ,dodać do farszu ,wycisnąć czosnek , doprawić solą i pieprzem ,wymieszać.Tak przygotowanym farsz jest gotowy. Na rozwałkowane ciasto francuskie nakładać na całości farsz mięsny zawinąć jak roladę i kroić nożem na małe około 3cm paski,tworząc fajne ślimaczki ,układać na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową Mnie brakło papieru i musiałam układać na folii i nie które ciasteczka się poprzylepiały do folii więc nie polecam lepszy jest papier. Jajko rozkłócić w szklance ,smarować każdy ślimaczek pędzelkiem i posypać zmielonym kminkiem . Takie wytrawne ślimaczki są idealne z kubkiem gorącej herbaty:)
Krok 2 - Francuskie ślimaczki foto
3
Warto spróbować zrobić domowe ciasto francuskie ,jest pracochłonne ale lepsze jak to gotowe choć czasami nie rozwarstwia się idealnie, tak jak to ze sklepu.
Krok 3 - Francuskie ślimaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 02.09.2013 07:42
paszteciki z ciasta francuskiego zawsze są pycha
caralajna 02.09.2013 07:36
smaczniutkie :)
katarzynagotuje 01.09.2013 21:35
Smaczna przekąsk :)
everay 01.09.2013 20:47
super wyglądają:)
sasanka 01.09.2013 20:31
Wyglądają bardzo efektownie, jak z cukierni :) jeszcze troche lukru na górę, posypać posiekanymi orzeszkami i cudo gotowe :D
Konczi 01.09.2013 19:16
smacznie się zapowiada :)
Ania321 01.09.2013 19:15
wyglądają pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak