Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie rożki z gruszką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
gruszki 3 sztuki
orzechy włoskie 3 łyżki posiekanych
cynamon Prymat do smaku
cukier trzcinowy do smaku
jajko do posmarowania
sok z cytryny

Porada

Rożki po upieczeniu można też polać lukrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie rożki z gruszką

Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe dzielimy na kwadraty (u mnie wyszło 6 dużych ). Gruszki obieramy, kroimy w drobną kostkę, którą skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Na każdym wydzielonym kawałku ciasta nakładamy porcje przygotowanych owoców. Wierzch gruszek delikatnie oprószamy cynamonem. Po nałożeniu farszu kwadraty składamy tworząc rożki. Brzegi ciasta dokładnie dociskamy przy pomocy widelca- wówczas otrzymujemy ozdobne wykończenie. Gotowe rożki przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym oraz siekanymi orzechami.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Rożki pieczemy około 20 minut w 190°C do zrumienienia ciasta. Upieczony deser studzimy i możemy podawać:).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 31.12.2015 18:37
Proste i bardzo smaczne na deser :)
gusia1000 31.12.2015 02:22
fajna słodkość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak