Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie pierożki z nadzieniem bolognese

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 arkusz
mięso mielone 200 gram
pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
marchew 1 sztuka
olej do smażenia 2 łyżki
sól do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
jajko 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie pierożki z nadzieniem bolognese

Na łyżce oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, koncentrat oraz obraną i startą na tarce marchew. Dusimy przez ok. 15 minut. Po tym czasie zawartość patelni blendujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką ostrą, bazylią i oregano.
Na tej samej patelni podsmażamy mięso (na łyżce oleju), pod koniec przyprawiamy, a następnie dodajemy sos pomidorowy. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie kuchenkę wyłączamy, a mięso zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Ciasto francuskie kroimy na małe kwadraciki, nakładamy po łyżeczce ostudzonego farszu mięsnego. Lepimy pierogi/kieszonki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierożków smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po ok. 10 minutach pierożki posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy do zarumienienia (całkowity czas pieczenia ok. 20-25 minut). Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcinkemp 07.01.2013 19:27
smaczne
Krzysztof15 04.01.2013 10:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak