Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie pierożki z lekkim farszem

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
cukinia 1/2 sztuki
boczek parzony 150 g
ryż 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
żółtko jajek 1 sztuka
nasiona sezamu 1/2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie pierożki z lekkim farszem

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować w osolonym wrzątku tak aby był lekko kleisty.Odcedzić zostawić do wystygnięcia. Boczek pokroić w kosteczkę przesmażyć na patelni na dużym ogniu,aż się lekko zrumieni
Krok 1 - Francuskie pierożki z lekkim farszem foto
2
Cukinię umyć zetrzeć na tarce-nie obierać ze skórki,osolić i zostawić na 10 minut po tym czasie odcisnąć wymieszać z ryżem i boczkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać.
Krok 2 - Francuskie pierożki z lekkim farszem foto
3
Ciasto francuskie rozwałkować wycinać szklanką krążki nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze,posmarować rozmąconym żółtkiem posypać sezamem.
Krok 3 - Francuskie pierożki z lekkim farszem foto
4
Piekarnik rozgrzać do 200*c włożyć pierożki i zapiekać około 20 minut-do zrumienienia.Podawać gorące choć równie dobrze smakują na zimno.
Krok 4 - Francuskie pierożki z lekkim farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 22.04.2014 07:30
Super pierożki :)
Czyki 21.04.2014 20:48
Wyglądają po prostu cudownie:)
Magula 21.04.2014 14:10
Nie wiem czy z boczkiem to takie lekki ten farsz, ale nawet jak nie to wyglądają apetycznie
norweska20 21.04.2014 13:52
smakowite połączenie..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak