Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie paszteciki z soczewicą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ciasto francuskie 1 opakowanie
żółtko jajek 1 sztuka

Farsz

soczewica 1 szklanka
cebula biała 1 sztuka
jajko 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól i pieprz szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta

Dodatkowo

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie paszteciki z soczewicą

1. Soczewicę gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy drobno posiekaną, podsmażoną na oleju cebulkę, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.

2. Ciasto kroimy wzdłuż na szerokie paski. Na środku każdego paska układamy wałek z farszu i mocno zlepiamy brzegi. Wierzch pasztecików smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

3. Paszteciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut aż ładnie się zrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 06.01.2015 21:17
lubię wszystko z soczewicą
bietka 06.01.2015 15:30
wyglądają smakowicie :)
Bernadeta1 06.01.2015 14:39
Jakie tu pyszności ! !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak