Francuskie naleśniki- Crêpes Suzette

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    500 ml
  • woda

    120 ml
  • jajko

    4 szt
  • mąka

    240 gram
  • cukier puder

    60 gram
  • sól

    1/2 łyżeczka
  • masło

    60 gram
  • sok z pomarańczy

    3 sztuka
  • skórka z pomarańczy lub limonki

    2 łyzeczki
  • cukier

    55 gram
  • masło

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Francuskie naleśniki- Crêpes Suzette foto
Naleśniki: jajka lekko ubić trzepaczką i połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić na pół godziny. Patelnię rozgrzać i posmarować pędzelkiem (odpornym na wysokie temperatury) zanurzonym w przygotowanym do smażenia maśle. Wlać ciasto w takiej ilości, aby powstał cienki naleśnik. Smażyć z obu stron. I składamy na desce na 4.
Krok 2 - Francuskie naleśniki- Crêpes Suzette foto
Na patelni podgrzewamy cukier, gdy zacznie się karmelizować dodajemy masło, sok z pomarańczy i otartą skórkę. Całość podgrzewamy ok. 5 minut- aż syrop będzie gęsty.
Krok 3 - Francuskie naleśniki- Crêpes Suzette foto
Na patelnię wkładamy zwinięte na pół i jeszcze raz na pół naleśniki, mi na patelni zmieściły się 4 szt- smażymy je w syropie parę minut.
Naleśniki powinno się polać likierem lub brandy i podpalić ale ja zrobiłam to bez.
Krok 4 - Francuskie naleśniki- Crêpes Suzette foto
Naleśniki można również odgrzewać i mocniej podsmażyć - według upodobań

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 07.02.2014 22:16
Co za naleśniki, zakochałam się.
Grazyna0211 08.03.2013 19:27
aż nabrałam ochoty na te naleśniki
PaniMISIOWA 08.03.2013 17:12
wspaniałe! jeszcze tylko je podpalić i cudo!
-Natka- 08.03.2013 15:27
Mhhhmmm, uwielbiam je!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat