Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie naleśniki- Crêpes Suzette

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 500 ml
woda 120 ml
jajko 4 szt
mąka 240 gram
cukier puder 60 gram
sól 1/2 łyżeczka
masło 60 gram
sok z pomarańczy 3 sztuka
skórka z pomarańczy lub limonki 2 łyzeczki
cukier 55 gram
masło 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie naleśniki- Crêpes Suzette

Kroki postępowania

1
Naleśniki: jajka lekko ubić trzepaczką i połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić na pół godziny. Patelnię rozgrzać i posmarować pędzelkiem (odpornym na wysokie temperatury) zanurzonym w przygotowanym do smażenia maśle. Wlać ciasto w takiej ilości, aby powstał cienki naleśnik. Smażyć z obu stron. I składamy na desce na 4.
Krok 1 - Francuskie naleśniki- Crêpes Suzette foto
2
Na patelni podgrzewamy cukier, gdy zacznie się karmelizować dodajemy masło, sok z pomarańczy i otartą skórkę. Całość podgrzewamy ok. 5 minut- aż syrop będzie gęsty.
Krok 2 - Francuskie naleśniki- Crêpes Suzette foto
3
Na patelnię wkładamy zwinięte na pół i jeszcze raz na pół naleśniki, mi na patelni zmieściły się 4 szt- smażymy je w syropie parę minut.
Naleśniki powinno się polać likierem lub brandy i podpalić ale ja zrobiłam to bez.
Krok 3 - Francuskie naleśniki- Crêpes Suzette foto
4
Naleśniki można również odgrzewać i mocniej podsmażyć - według upodobań
Krok 4 - Francuskie naleśniki- Crêpes Suzette foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 07.02.2014 22:16
Co za naleśniki, zakochałam się.
Grazyna0211 08.03.2013 19:27
aż nabrałam ochoty na te naleśniki
PaniMISIOWA 08.03.2013 17:12
wspaniałe! jeszcze tylko je podpalić i cudo!
-Natka- 08.03.2013 15:27
Mhhhmmm, uwielbiam je!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak