Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie Makaroniki

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 3 szt
biała czekolda 1 szt
barwniki spożywcze 2 szt
płatki migdałowe 100 g
cukier puder 200 g
cukier biały 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie Makaroniki

Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo w trakcie ubijania cukier biały. Płatki migdałowe kruszymy na mączkę w rozdrabniaczu. Mieszamy razem z cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na 3 części i do dwóch dodajemy odrobinę barwnika i dokładnie mieszamy . Łyżką wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, bo masa troszkę się nam rozleje na boki. Zostawiamy na około 20 minut i dopiero po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C na 13-15 minut. Czekoladę kruszymy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Ostudzone ciasteczka smarujemy czekoladą i łączymy ze sobą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martynkacytrynka 30.10.2016 13:24
Musze koniecznie spróbować!
Stenka 31.01.2016 11:48
smaczne coasteczka
Margo1 25.10.2012 19:10
fajne
Margo1 25.10.2012 19:10
fajne
max1980 26.04.2012 21:27
śliczne
MAR3STA 03.04.2012 23:06
świetne!
Jolanta40 03.04.2012 22:42
dziękuję
Kas2 03.04.2012 21:35
śliczne Ci wyszły
Agnieszka_B 02.04.2012 15:25
Już dłuższy czas przymierzam się do zrobienia makaroników.... Twoje wyszły piękne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak