Francuskie Makaroniki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    3 szt
  • biała czekolda

    1 szt
  • barwniki spożywcze

    2 szt
  • płatki migdałowe

    100 g
  • cukier puder

    200 g
  • cukier biały

    30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo w trakcie ubijania cukier biały. Płatki migdałowe kruszymy na mączkę w rozdrabniaczu. Mieszamy razem z cukrem pudrem przesianym przez sitko. Dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na 3 części i do dwóch dodajemy odrobinę barwnika i dokładnie mieszamy . Łyżką wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, bo masa troszkę się nam rozleje na boki. Zostawiamy na około 20 minut i dopiero po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C na 13-15 minut. Czekoladę kruszymy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Ostudzone ciasteczka smarujemy czekoladą i łączymy ze sobą

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
martynkacytrynka 30.10.2016 13:24
Musze koniecznie spróbować!
Stenka 31.01.2016 11:48
smaczne coasteczka
Margo1 25.10.2012 19:10
fajne
Margo1 25.10.2012 19:10
fajne
max1980 26.04.2012 21:27
śliczne
MAR3STA 03.04.2012 23:06
świetne!
Jolanta40 03.04.2012 22:42
dziękuję
Kas2 03.04.2012 21:35
śliczne Ci wyszły
Agnieszka_B 02.04.2012 15:25
Już dłuższy czas przymierzam się do zrobienia makaroników.... Twoje wyszły piękne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat