Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie magdalenki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 150 gram
masło 150 gram
jajko 3
cukier 150 gram
sól szczypta
proszek do pieczenia szczypta
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie magdalenki

1. Mikserem utrzyj masło z cukrem i szczyptą soli. Stopniowo dodawaj po jednym jajku.
2. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj ją do maślanej masy.
3. Foremki natłuść łyżką masła (najlepiej włóż je w formie na chwilę do piekarnika, aby się rozpuściło).
4. Wypełnij foremki do 2/3 wysokości.
5. Magdalenki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. i piecz ok. 15 minut.
6. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem.

Do pieczenia magdalenek najlepiej użyć specjalnej blachy z wgłębieniami. Magdalenki mają niesamowity aromat masła i można je przechowywać dłużej w zamkniętym pudełku, choć ciężko będzie im się oprzeć!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 01.02.2014 07:48
proste i szybkie, smacznie
mitek111 31.01.2014 20:56
pięknie wyrośniete :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak