Francuskie koszyczki z cytrusową dynią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    50 dag
  • miąższ z dyni

    30 dag
  • jabłka

    20 dag
  • cytryna

    1/2 szt
  • pomarańcza

    1/2 szt
  • cukier

  • jajko

    1 szt
  • woda

    4 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Francuskie koszyczki z cytrusową dynią foto
Cytrynę i pomarańczę parzymy wrzątkiem, skórkę bez albedo ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy sok. Z dyni usuwamy nasiona, obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podlewamy wodą i dusimy przez 15 minut. W tym czasie obieramy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Jabłka dodajemy do dyni wraz z sokiem i skórką z cytryny i pomarańczy. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i smażymy na wolnym ogniu do czasu aż większość soku odparuje. Słodzimy do smaku, zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów. Miseczką wycinamy 12 kół, którymi wykładamy formę do muffinek.
Krok 2 - Francuskie koszyczki z cytrusową dynią foto
Z pozostałego ciasta szklanką wycinamy 12 mniejszych krążków, w których małymi foremkami do ciastek wycinamy niewielkie otwory w kształcie kwiatków lub drzewek. Do foremek, wyłożonych ciastem francuskim, wkładamy po łyżce dżemu.
Krok 3 - Francuskie koszyczki z cytrusową dynią foto
Boki ciasta lekko zawijamy do środka i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Przykrywamy małymi krążkami ciasta, które z wierzchu również smarujemy jajkiem.
Krok 4 - Francuskie koszyczki z cytrusową dynią foto
Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni. Małe figurki z ciasta pieczemy około 7-8 minut i wykorzystujemy do dekoracji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 29.08.2013 00:06
Świetna przekąska na jakieś przyjęcie lub do kawki:)
ilovebake 16.10.2012 10:15
super pomysl
IZABELA29 16.10.2012 10:02
świetne
EWI 16.10.2012 08:57
mniam
Beata61 16.10.2012 08:50
super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat