Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Francuskie" koperty z nadzieniem brokułowo-ziemniaczanym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 25 dag
brokuł 1 szt
ziemniaki ugotowane 2 szt
ser ementaler 10 dag
jajko 1 szt
sól do smaku
pieprz mielony do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: "Francuskie" koperty z nadzieniem brokułowo-ziemniaczanym

Ugotować ziemniaki i brokuła/można na parze/.Ziemniaki/ugotowane/ pokroić w bardzo drobną kosteczkę ,połączyć z ugotowanym, rozdrobnionym brokułem,dodać ser starty na grubej tarce,doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać/najlepiej widelcem/.Rozwinąć na stolnicy cisto francuskie,pokroić na równe kwadraty/dowolnej wielkości/.Na środku każdego kwadratu nakładać kupki farszu ,takiej wielkości, by wystarczyło na całe ciasto.Skleić górą rogi na środku ciasta,tworząc formę koperty.Posmarować wierzch rozmąconym jajkiem i wstawić do gorącego piekarnika/180 st. na ok. 20-25 min. /Kiedy ciasto jest ładnie wyrośnięte i przyrumienione wyjąć z piekarnika,lekko przestudzić i można jeść/samodzielnie lub jako dodatek do barszczu lub innej czystej zupy/Najlepsze są ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 15.03.2012 09:38
Pychota
Monika78 08.03.2012 19:29
no fajnie te koperty wygladaja :)
ewa19a 04.03.2012 17:44
fajne
freekate 04.03.2012 08:03
ładnie wyglądają :)
justynab1903 03.03.2012 08:31
pycha
agabi
agabi 02.03.2012 22:54
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak