Francuskie Kieszonki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • cebula biała

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    250 gram
  • śmietanka kremowa

    50 ml
  • jajko

    1 sztuka

Ciasto

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • masło

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bardzo szybki i prosty przepis na wariację słynnej tarty :)
kształt i forma "kieszonek" dowolna, ja robię małe wersje tarty z wysokim brzegiem aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia
***********************************************************************

Cebulę kroimy na piórka, boczek na paseczki.
podsmażamy cebulę na odrobinie masła, następnie dorzucamy boczek i delikatnie wysmażamy tłuszcz
mieszamy śmietankę z jajkiem i łączymy z cebulą i boczkiem
Solimy i pieprzymy do smaku

Z ciasta francuskiego formujemy kieszonki na farsz tak aby nie wypłynął podczas pieczenia

Opcjonalnie dodać można ser na wierzch ja jednak rezygnuję z tego kroku
Pieczemy ok 15-20 minut w temp 170 stopni

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat