Francuskie ciasto z truskawkami

Francuskie ciasto z truskawkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    50 dkg
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    10 dkg
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • truskawki

    1/2 kg
  • masło

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • likier cytrynowy

    1 łyżka
  • dżem morelowy

    3 łyżki
  • kokos

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Francuskie ciasto z truskawkami

Ciastem francuski wyłożyć blachę, ponakłuwać, wstawić do lodówki. Po schłodzeniu upiec w temp 180 stopni (20 minut). Mleko zagotuj, żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj suchy budyń, wymieszaj, zalej wrzącym mlekiem. Ciągle mieszając, zagotuj. Wylej na ciasto, ułóż na masie truskawki. Dżem podgrzej z likierem, wylej na truskawki, posyp kokosem. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat