Francuskie ciasto z truskawkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    50 dkg
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    10 dkg
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • truskawki

    1/2 kg
  • masło

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • likier cytrynowy

    1 łyżka
  • dżem morelowy

    3 łyżki
  • kokos

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciastem francuski wyłożyć blachę, ponakłuwać, wstawić do lodówki. Po schłodzeniu upiec w temp 180 stopni (20 minut). Mleko zagotuj, żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj suchy budyń, wymieszaj, zalej wrzącym mlekiem. Ciągle mieszając, zagotuj. Wylej na ciasto, ułóż na masie truskawki. Dżem podgrzej z likierem, wylej na truskawki, posyp kokosem. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat