Francuskie ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6
  • cukier drobny

    150 g
  • czekolada deserowa

    200 g
  • masło

    150 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szypta
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać szczyptę soli. Ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pusztą masę. Pod koniec ucierania dodac ekstrakt waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę.
Masę czekoladową dodać do żółtek z cukrem i delikatnie wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i ostrożnie wymieszać ją z masą. Ciasto ma być delikatne i napowietrzone.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec ok 30 minut w temperaturze 175 stopni. Posypać cukrem pudem, lub podawać z bitą śmietaną i owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 18.08.2016 16:29
Dobre ciasto
IwonaKa 09.04.2016 10:43
wygląda na wilgotne i pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat