Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ciasto czekoladowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
cukier drobny 150 g
czekolada deserowa 200 g
masło 150 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szypta
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciasto czekoladowe

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać szczyptę soli. Ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pusztą masę. Pod koniec ucierania dodac ekstrakt waniliowy. Białka ubić na sztywną pianę.
Masę czekoladową dodać do żółtek z cukrem i delikatnie wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i ostrożnie wymieszać ją z masą. Ciasto ma być delikatne i napowietrzone.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec ok 30 minut w temperaturze 175 stopni. Posypać cukrem pudem, lub podawać z bitą śmietaną i owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 18.08.2016 16:29
Dobre ciasto
IwonaKa 09.04.2016 10:43
wygląda na wilgotne i pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak