Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ciasto czekoladowe

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 250 g
masło 225 g
jajko 5 sztuk
mąka 1 łyżka
rum 2 łyżki
skórka z pomarańczy 1
cukier 90 g
mleczna czekolada 100 g
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciasto czekoladowe

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (czekoladę i masło umieścić w żaroodpornym naczyniu lub rondelku, następnie zanurzyć w większym garnku z gotującą się wodą. Masę mieszać, do czasu aż powstanie jednolity płyn). Do lekko przestudzonej masy dodawać po jednym żółtku jajka, a następnie dodać mąkę, rum oraz skórkę z pomarańczy (zamiast rumu i skórki z pomarańczy można ciasto2dodać inny alkohol np. malinówkę lub wiśniówkę!). Całość starannie wymieszać. Następnie białka jaj ubić z cukrem. Łyżką delikatnie łączymy białka z masą czekoladową. Ciasto przełożyć do formy. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Mleczną czekoladę roztopić i utworzyć na folii aluminiowej czekoladowe wzory, następnie schłodzić w lodówce. Ciasto udekorować cukrem pudrem oraz przygotowanymi wcześniej ozdobami z mlecznej czekolady.

Bon appetit! Karla

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 09.09.2013 11:22
fantastyczny pomysł:-)
GOSIA18 30.01.2013 16:11
uwielbiam
czekoladka_m 30.01.2013 15:38
coś podobne do brownie;)Pychota!!
halina17 30.01.2013 15:16
Dobre ciasto czekoladowe.
Adamorek 30.01.2013 14:32
podane jak na walentynki
Janina 30.01.2013 14:29
dobre
Magula 30.01.2013 13:56
nie jadłam takiego jeszcze, fajnie wygląda
Smakosz1 30.01.2013 13:47
Czekolada jako składnik i deser musi być super
gosia56 30.01.2013 13:36
napewno pycha
Sisterskitchen 30.01.2013 13:34
wygląda bardzo smaczne
Aleksandraa 30.01.2013 13:27
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak