Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciasto czekoladowe
Na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę wraz z masłem. Przestudzić. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać. (Można dodać 3 łyżki mąki pszennej- opcjonalnie, bo z mąką ciasto jest bardziej zwarte), również dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania powoli dodać cukier. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Masę wlać do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu wyjąć ciasto z formy i polać je polewą czekoladową. Postawić do zastygnięcia.
* Ciasto podawać schłodzone.
Możemy przełożyć ciasto kremem tak jak to widać na zdjęciu. Tutaj masa budyniowa :)