Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ciasto czekoladowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
czekolada 80% 250 gram
masło 150 gram
cukier drobny 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciasto czekoladowe

Wykonanie:
Na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę wraz z masłem. Przestudzić. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać. (Można dodać 3 łyżki mąki pszennej- opcjonalnie, bo z mąką ciasto jest bardziej zwarte), również dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania powoli dodać cukier. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Masę wlać do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu wyjąć ciasto z formy i polać je polewą czekoladową. Postawić do zastygnięcia.
* Ciasto podawać schłodzone.

Możemy przełożyć ciasto kremem tak jak to widać na zdjęciu. Tutaj masa budyniowa :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.03.2015 17:12
pyszne ciasto
Anna169Hosz 12.01.2013 13:22
Interesujące na pewno wypróbuję ten przepis.
Konczi 01.10.2012 18:18
ślicznie się prezentuje
Konczi 01.10.2012 18:17
ślicznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak