Francuskie ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 sztuk
  • czekolada 80%

    250 gram
  • masło

    150 gram
  • cukier drobny

    200 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę wraz z masłem. Przestudzić. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać. (Można dodać 3 łyżki mąki pszennej- opcjonalnie, bo z mąką ciasto jest bardziej zwarte), również dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania powoli dodać cukier. Ubitą pianę dodać do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Masę wlać do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu wyjąć ciasto z formy i polać je polewą czekoladową. Postawić do zastygnięcia.
* Ciasto podawać schłodzone.

Możemy przełożyć ciasto kremem tak jak to widać na zdjęciu. Tutaj masa budyniowa :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 14.03.2015 17:12
pyszne ciasto
Anna169Hosz 12.01.2013 13:22
Interesujące na pewno wypróbuję ten przepis.
Konczi 01.10.2012 18:18
ślicznie się prezentuje
Konczi 01.10.2012 18:17
ślicznie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat