Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ciastka z jabłkami i gruszkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opak
jabłka 2 szt
gruszki 2 szt
sok z cytryny 1/2
płatki migdałowe garść
żółtko jajek
cukier
cynamon 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciastka z jabłkami i gruszkami

Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i wykrawamy gniazda nasienne.
Kroimy w drobną kostkę.
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy nasze pokrojone owoce.
Słodzimy ok. 4 łyżeczkami cukru.
Podgrzewamy tak długo, aż owoce nam zmiękną, ale tak, aby się nie rozpadły!
Dodajemy płatki migdałowe i cynamon.
Chwilę mieszamy, po czym zdejmujemy z palnika.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów.
Na połowę jednego kwadratu wykładamy nadzienie tak, aby pozostał rant.
Rant ciasta francuskiego smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
Nadzienie przykrywamy pozostałym ciastem i przyciskamy ranty, aby się ładnie skleiło.
Ciasto delikatnie nacinamy poziomo.
Smarujemy żółtkiem i posypujemy delikatnie cukrem.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 20.10.2013 00:00
Super proste ale przepyszne są takie ciastka!
2milutka 19.10.2013 14:12
pychotka..
Ania321 19.10.2013 13:38
ale pyszności, chętnie bym sobie zjadła :)
Gracer 19.10.2013 12:58
takie jak lubię - mniam mniam muszę zrobić
usmiech 19.10.2013 12:50
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak