Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ciasteczka z jagodami Crème brûlée

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
żółtko jajek 4 szt
cukier 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
serek mascarpone 250 g
jagody ok 1/2 szkl
cukier brązowy

Porada

Jeżeli chcemy grubszą skorupkę z karmelizowanego cukru, należy nasypać więcej cukru brązowego. W sezonie letnim, zamiast jagód można wykorzystać inne owoce tj truskawki, porzeczki lub maliny.

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciasteczka z jagodami Crème brûlée

Kroki postępowania

1
Rozwinąć schłodzone ciasto francuskie i wyciąć z niego kółka. Pełne koła o średnicy ok 8 cm. W połowie z nich wyciąć mniejsze kółka (ok 6 cm), tak aby powstał pierścień. Delikatnie zwilżyć wodą krawędzie pełnych kół i nałożyć na wierzch pierścień. Ciasto najlepiej wycinać na papierze do pieczenia. Przed pieczeniem schłodzić i zimne wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 15 min, aż się zrumieni. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. W upieczonych "miseczkach" na środku będzie wyrośnięte ciasto, należy je trochę przygnieść widelcem.
Krok 1 - Francuskie ciasteczka z jagodami Crème brûlée foto
2
Żółtka utrzeć z cukrem w misce, którą umieść na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Żółtka ucierać, dodając sok z cytryny, aż masa będzie puszysta i zrobi się bardzo ciepła. Najlepiej sprawdzając palcem, nie może parzyć. Odstawić do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas należy żółtka przemieszać, gdyż na wierzchu może tworzyć się skorupka.
Krok 2 - Francuskie ciasteczka z jagodami Crème brûlée foto
3
Mascarpone utrzeć i wlać porcjami masę żółtkową. Wszystko połączyć, uzyskując jednolity krem.
Krok 3 - Francuskie ciasteczka z jagodami Crème brûlée foto
4
Do upieczonego ciasta francuskiego nałożyć po jednej łyżce kremu, nasypać owoce i przykryć je resztą kremu. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby krem stężał.
Krok 4 - Francuskie ciasteczka z jagodami Crème brûlée foto
5
Na wierzchu rozsypać równomiernie cukier i przy pomocy specjalnego palnika opalić wierzch, aż cukier się rozpuści. Smacznego :)
Krok 5 - Francuskie ciasteczka z jagodami Crème brûlée foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 28.09.2016 19:43
Pyszne, lobię, ale kaloryczne okropnie.
Patrycja33 12.08.2016 09:44
rewelacja!uwielbiam ciasto francuskie! ubolewam na tym ze jest tak kaloryczne ale raz na jakis czas mozna sobie pozwolic na takie lakocie:-)
Ela15 02.08.2016 14:40
bardzo fajne ciasteczka
Alex_M 28.07.2016 14:31
fantastyczne :)
Diana Rusiłowicz 28.07.2016 01:23
Jak dla mnie - rewelacja!
MałaMi89 25.07.2016 15:45
Jestem bardzo ciekawa smaku :)
wwwiolka 24.07.2016 23:40
Bardzo fajny przepis.
benka 24.07.2016 20:54
Super ciasteczka
jagoda5913 24.07.2016 20:53
fajny pomysł
Wiktoria29 24.07.2016 20:35
rewelacyjne...
halina17 24.07.2016 19:38
Smaczne ciasteczka
cukiereczek 24.07.2016 18:02
Bardzo ciekawy przepis na małe słodkie co nieco
Bernadeta1 24.07.2016 17:20
Ale bym zjadła takie słodkości do kawusi
Renataj 24.07.2016 16:42
Apetycznie się prezentują:)
adelajda 24.07.2016 16:35
Smaczne ciacha :)
dodi 24.07.2016 15:10
ale apetyczne
Justi2401 24.07.2016 15:05
Wyglądają bajecznie :)
AZgotuj 24.07.2016 13:59
wspaniały deser :)
kuchcik89 24.07.2016 13:55
aż ślinka cieknie:)
RenataZ-et 24.07.2016 12:21
świetny pomysł :)
Krystyna32 24.07.2016 11:01
pyszności :)
Janina 24.07.2016 10:00
Fajne ciasteczka;))
ilka01 24.07.2016 09:43
pyszności :)
Stenka 24.07.2016 08:26
ciekawy przepis
Ewelina1991 24.07.2016 07:08
fajne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak