Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasteczka francuskie:
-
ciasto francuskie
1 opakowanie -
jajko
1 sztuka -
budyń waniliowy
1 opakowanie -
mleko
2 szklanki -
cukier
2 łyżek -
mąka pszenna
1 łyżka -
masło
50 gramów -
dżem truskawkowy
1 słoik
Sposób przygotowania
Na ciasto:
Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i za pomocą foremki wycinać serca. Z połowy ciastek wykroić mniejszą foremką serduszka. Pełne serca posmarować roztrzepanym jajkiem, głownie brzegi. Położyć na to serca z wykrojonym środkiem i posmarować wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 15 min, aż ciasto się lekko przyrumieni. Wystudzić.
W pół szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy i mąkę pszenną. Resztę mleka doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i masłem. Ugotować budyń. Jeszcze gorący przełożyć do upieczonych ciasteczek. Środek można skruszyć widelcem, aby można było wlać więcej budyniu. Wyrównać, a na wierzch rozsmarować dżem truskawkowy.
Odstawić, aż krem zastygnie. Smacznego :)
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się