Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Proste ciasteczka w kształcie serduszek wypełnione kremem budyniowym i dżemem z truskawek. Chrupiące z przepysznym, aksamitnym kremem i mocno owocowym dżemem. Wszystkim smakują, a szczególnie tym najmłodszym.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasteczka francuskie:

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • jajko

    1 sztuka
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    2 łyżek
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • masło

    50 gramów
  • dżem truskawkowy

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na ciasto:

Krok 1 - Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem truskawkowym foto

Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i za pomocą foremki wycinać serca. Z połowy ciastek wykroić mniejszą foremką serduszka. Pełne serca posmarować roztrzepanym jajkiem, głownie brzegi. Położyć na to serca z wykrojonym środkiem i posmarować wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 15 min, aż ciasto się lekko przyrumieni. Wystudzić.

Krok 2 - Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem truskawkowym foto

W pół szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy i mąkę pszenną. Resztę mleka doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i masłem. Ugotować budyń. Jeszcze gorący przełożyć do upieczonych ciasteczek. Środek można skruszyć widelcem, aby można było wlać więcej budyniu. Wyrównać, a na wierzch rozsmarować dżem truskawkowy.

Odstawić, aż krem zastygnie. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat