Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem truskawkowym

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Proste ciasteczka w kształcie serduszek wypełnione kremem budyniowym i dżemem z truskawek. Chrupiące z przepysznym, aksamitnym kremem i mocno owocowym dżemem. Wszystkim smakują, a szczególnie tym najmłodszym.

Składniki:

Na ciasteczka francuskie:

ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 2 szklanki
cukier 2 łyżek
mąka pszenna 1 łyżka
masło 50 gramów
dżem truskawkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem truskawkowym

Na ciasto:

1

Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i za pomocą foremki wycinać serca. Z połowy ciastek wykroić mniejszą foremką serduszka. Pełne serca posmarować roztrzepanym jajkiem, głownie brzegi. Położyć na to serca z wykrojonym środkiem i posmarować wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 15 min, aż ciasto się lekko przyrumieni. Wystudzić.

Krok 1 - Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem truskawkowym foto
2

W pół szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy i mąkę pszenną. Resztę mleka doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i masłem. Ugotować budyń. Jeszcze gorący przełożyć do upieczonych ciasteczek. Środek można skruszyć widelcem, aby można było wlać więcej budyniu. Wyrównać, a na wierzch rozsmarować dżem truskawkowy.

Odstawić, aż krem zastygnie. Smacznego :)

Krok 2 - Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem truskawkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak