Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciasto francuskie
1 opakowanie -
budyń śmietankowy
1 opakowanie -
mleko
350 ml -
truskawki świeże
1 szklanka -
płatki migdałowe
2 łyżki -
masło
1 łyżka -
cukier puder
Przepis i sposób przygotowania Francuskie babeczki z budyniem i truskawkami
Masło rozpuszczamy – odstawiamy.
Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wykrawamy koła.
Formę do babeczek smarujemy rozpuszczonym masłem. Foremki wylepiamy wykrojonym ciastem i każde nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut. Ciasto wyjmujemy i nakłuwamy raz jeszcze każde widelcem. Do każdej babeczki wkładamy po 1 łyżeczce budyniu, następnie wkładamy 1 pokrojoną na 4 truskawkę i posypujemy posiekanymi płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasta wstawiamy z powrotem do piekarnika n około 10 minut lub do momentu kiedy wierzch babeczki się ładnie zarumieni.
Upieczone ciastka wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem. Babeczki pyszne są zarówno ona ciepło jak i na zimno, smacznego.
Komentarze (0)