Francuskie babeczki z budyniem i truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    350 ml
  • truskawki świeże

    1 szklanka
  • płatki migdałowe

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Budyń gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu używamy tylko 350 ml mleka zamiast zalecanego 500. Odstawiamy do przestygnięcia.

Masło rozpuszczamy – odstawiamy.

Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wykrawamy koła.

Formę do babeczek smarujemy rozpuszczonym masłem. Foremki wylepiamy wykrojonym ciastem i każde nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut. Ciasto wyjmujemy i nakłuwamy raz jeszcze każde widelcem. Do każdej babeczki wkładamy po 1 łyżeczce budyniu, następnie wkładamy 1 pokrojoną na 4 truskawkę i posypujemy posiekanymi płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasta wstawiamy z powrotem do piekarnika n około 10 minut lub do momentu kiedy wierzch babeczki się ładnie zarumieni.

Upieczone ciastka wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem. Babeczki pyszne są zarówno ona ciepło jak i na zimno, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat