FRANCUSKI WARKOCZ Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I KURCZAKIEM

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    2 op.
  • filet z kurczaka

    2 szt.
  • sól i pieprz

    do oprószenia filetów
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1 łyżeczka
  • pieczarki

    5 szt.
  • brokuł

    400 gram
  • ser żółty

    ok. 10 plastrów
  • jajko

    1 szt.
  • sezam

    1 łyżka
  • siemię lniane

    1 łyżka
  • cebula biała

    2 szt.
  • olej do smażenia

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta (do pieczarek)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - FRANCUSKI WARKOCZ Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I KURCZAKIEM foto
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Krok 2 - FRANCUSKI WARKOCZ Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I KURCZAKIEM foto
Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
Krok 3 - FRANCUSKI WARKOCZ Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I KURCZAKIEM foto
Cebulę obrać i drobno posiekać. Przyrumienić na oleju ze szczyptą soli. Dodać pieczarki, wlać trochę wody i dusić na małym ogniu, aż zmiękną i woda odparuje.
Krok 4 - FRANCUSKI WARKOCZ Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I KURCZAKIEM foto
Brokuła ugotować ok. 5-7 min.
Krok 5 - FRANCUSKI WARKOCZ Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I KURCZAKIEM foto
Do pieczarek dodać przyprawione mięso. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż mięso się ugotuje .
Krok 6 - FRANCUSKI WARKOCZ Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I KURCZAKIEM foto
Ciasto francuskie rozłożyć na pergaminie, na którym będziemy piec. Ponacinać po bokach wzdłuż w stronę środka, ale tak byśmy mogli ułożyć farsz.
Na cieście układamy kilka plastrów sera. Na to brokuł i pieczarki z mięsem.
Krok 7 - FRANCUSKI WARKOCZ Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I KURCZAKIEM foto
Zwijamy warkocza, na przemian boki układamy do środka.
Krok 8 - FRANCUSKI WARKOCZ Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI I KURCZAKIEM foto
Gotowy warkocz posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem oraz lnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 na ok. 25-30 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 14.04.2017 18:23
pyszny mniam same dobre składniki
IZABELA29 11.03.2017 15:27
Świetne danie
Kuchenka 11.08.2015 22:03
bardzo ładnie wygląda
dagita 11.08.2015 13:59
Bardzo apetyczne danie :)
GOSIA18 11.08.2015 11:07
Przepysznie się prezentuje!!!!
ada.la 11.08.2015 08:16
super przepis
ben-ka 11.08.2015 08:16
Bardzo apetycznie się prezentuje.
dollce 10.08.2015 21:32
Wygląda smakowicie, super przepis
Wiktoria29 10.08.2015 20:00
super przepis
Malinka 10.08.2015 19:41
Pięknie wygląda i zapewne świetnie smakuje :) Moje smaki... :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat