Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuski Creme Brulee

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

smietana kremowa 500 ml
żółtko jajek 8 szt
laska wanilii 1 szt
cukier 1/3 szklanki
cukier brązowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Francuski Creme Brulee

1.Śmietankę zagotować na małym ogniu z białym cukrem i miąższem z przeciętej laski wanilii. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Żółtka ubić na puch i dodać ciągle mieszając śmietanę z cukrem nie ubijając masy a jedynie ją mieszając. Gotową masą napełniamy kokilki wlewając krem przez sito, a następnie wstawiam je na około 35-40 minut do piekarnika, nagrzanego do 95 stopni, umieszczając kokilki w kąpieli wodnej np. w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą.
2.Ostudzony krem chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem kokilki posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy palnikiem lub w mikrofalówce mocno nagrzanej i nastawionej na funkcję grill przez kilka/kilkanaście sekund.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafcio 06.03.2014 23:46
ja chcę! ja chcę!
DorotaZ 06.03.2014 21:38
Palce lizać:)
adelajda 06.03.2014 21:18
aż ślinka cieknie
Renata9 06.03.2014 20:22
ale pyszny deserek
Niki22 06.03.2014 20:21
mmm lubię ten krem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak