Francuska zupa szpinakowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak

    1/2 kg
  • kostka rosołowa

    2 szt
  • mleko

    3/4 litra
  • tłuszcz

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Szpinak (może być mrożony) udusić w 1 łyżce tłuszczu i zalać gorącym bulionem z kostek w ¾ litra wody. Gotować do miękkości( świeży szpinak posiekać) i zaciągnąć zasmażką sporządzoną z tłuszczu i mąki. Rozprowadzić mlekiem, doprawić do smaku, zagotować i w razie potrzeby zaciągnąć śmietanką. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 17.12.2014 16:44
ciekawie wygląda
Habibi 17.12.2014 12:48
dawno nie jadłam zupki szpinakowej, a robię ją w przeróżnych wersjach :) może w weekend zrobię :)
pestka 17.12.2014 11:59
bardzo ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat