francuska zupa cebulowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • bulion warzywny

    600 mililtrów
  • wino białe wytrawne

    200 mililtrów
  • cebula

    1 kilogram
  • tymianek

    5 gałazek
  • masło

    4 łyżki

grzanki

  • bagietka

    1/2 sztuki
  • ser żółty

    100 gram
  • masło

    3 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w pióra i podmażamy na maśle aż się zeszkli
dodajemy listki tymianku, wlewamy wino i gotujemy aż prawie całe wino odparuje, mieszamy aby nie przypalić cebuli. Wlewamy bulion, gotujemy. Na końcu doprawiamy do samku solą i pieprzem. Bagietki pokrojone w kromki smarujemy masłem i podsmażamy na suchej patelni, a kiedy się zarumienią posypujemy startym serem lub podpiekamy w piearniku z serem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 24.06.2017 15:47
dziękuję...
Wiktoria29 24.06.2017 15:47
no niestety nie każdemu odpowiada jej smak
RenataZ-et 23.06.2017 22:31
jak dla mnie - rewelacja!
Ania321 23.06.2017 17:46
coś, co bardzo lubię :)
Ewa Wojtaszko 23.06.2017 17:15
jakoś nie przepadam za cebulową
MarysiaB 23.06.2017 15:37
moja ulubiona
agnieszka214 23.06.2017 15:26
Lubię takie zupy na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat