Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
bulion warzywny
600 mililtrów -
wino białe wytrawne
200 mililtrów -
cebula
1 kilogram -
tymianek
5 gałazek -
masło
4 łyżki
grzanki
-
bagietka
1/2 sztuki -
ser żółty
100 gram -
masło
3 łyzki
Przepis i sposób przygotowania francuska zupa cebulowa
dodajemy listki tymianku, wlewamy wino i gotujemy aż prawie całe wino odparuje, mieszamy aby nie przypalić cebuli. Wlewamy bulion, gotujemy. Na końcu doprawiamy do samku solą i pieprzem. Bagietki pokrojone w kromki smarujemy masłem i podsmażamy na suchej patelni, a kiedy się zarumienią posypujemy startym serem lub podpiekamy w piearniku z serem
Komentarze (7)