Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska zupa cebulowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion wołowy 1,2 l
ser żółty 120 g
masło 50 g
cebula biała 7 szt
chleb 4 kromki
mąka 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska zupa cebulowa

Podgrzej bulion z liściem laurowym i tymiankiem.
Cebule kroimy w cienkie piórka i smażymy na maśle na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut, by zmiękła i zrobiła się lekko złota. Zwiększamy płomień i smażymy dalej, ciągle mieszając, aż cebula skarmelizuje. Będzie wtedy dość ciemna i kleista.
Dodajemy brązowy cukier i mąkę. Wlewamy bulion z przy[prawami i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Kromki chleba rumienimy w piekarniku lub tosterze. Ser zcieramy na tarce do grubych oczkach. Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, układamy na niej chleb i posypujemy serem. Zapiekamy kilka minut w 200 stopniach C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 30.03.2014 10:39
apetyczna jest
Ania84 29.03.2014 21:25
mmmm właśnie taka chodzi za mna juz od tygodni :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak