Przepis i sposób przygotowania na: Francuska zupa cebulowa
Kroki postępowania
Cebulę obieramy, kroimy na pół i siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do czasu skarmelizowania cebuli na średnim ogniu o. 30-40 min.
Po ok. 3-4 min zalewamy całość 1,5 l przygotowanego bulionu
Całość doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą imbiru, gałki muszkatołowej i kuminu.
Jeżeli zupa nie nabierze ciemnego koloru można 1 łyżeczkę cukru skarmelizować na patelni i dodać do całości.
Dokładnie mieszamy, dolewamy kieliszek brandy i po ok 2-3 min można nalewać zupę do miseczek.
1. Bagietkę kroimy na kawałki
2. Masło musi być miękkie i mieszamy je z natką pietruszki i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Kromki smarujemy przygotowanym masłem i posypujemy startym serem.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wsadzamy do niego gotowe grzanki na ok 10 min, aż ser się zarumieni.
S M A C Z N E G O ! ! !