Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska bez ciasta

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
rodzynki 100 g
masło do wysmarowania formy
rum 4 łyżki
cukier 9 łyżek
cynamon 1 łyżeczka
andrut
jabłka 1 obrane i wypestkowane

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska bez ciasta

Kroki postępowania

1
Tortownice o średnicy 23 cm smarujemy obficie masłem - dno i boki. Następnie wykładamy ją andrutem waflowym i wstawiamy do lodówki.
Krok 1 - Francuska bez ciasta foto
2
Rodzynki moczymy około godziny w rumie, następnie je odsączamy. Jabłka obieramy i wypestkowujemy. Następnie kroimy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.
Krok 2 - Francuska bez ciasta foto
3
Jabłka dzielimy na trzy części. Pierwszą część jabłek układamy na dnie tortownicy.
Krok 3 - Francuska bez ciasta foto
4
Następnie oprószamy je trzema łyżkami cukru, połową cynamonu i połową rodzynek. Kolejno ścieramy na wszystko 50 gram zimnego masła. Znowu układamy jabłka, oprószamy cukrem, cynamonem i rodzynkami.
Krok 4 - Francuska bez ciasta foto
5
Wykładamy ostatnią część jabłek i oprószamy startym masłem i cukrem. Tortownice owijamy folią aluminiową. Ciasto pieczmy godzinę, po 30 minutach zdejmujemy folie. Po wyjęciu ciasto studzimy.
Krok 5 - Francuska bez ciasta foto
6
Ciasto podajemy z bitą śmietaną.
Smacznego :)
Krok 6 - Francuska bez ciasta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 16.12.2012 02:51
Ciekawe :D Aż z ciekawości zobaczę co mi to z tego wyjdzie :)
Agnieszka_B 22.10.2012 20:23
Przepis bardzo mi się podoba :)
Sylwia26 22.10.2012 17:31
świetny pomysł :)
V_kuchareczka 22.10.2012 17:24
Rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak