Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Foundue z alkoholem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser żółty starty 350 gram
ser topiony 3 plastry
wiśniówka 50 ml
wino białe wytrawne 100 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
chleb czerstwy 6 kromek

Przepis i sposób przygotowania na: Foundue z alkoholem

Ser żółty i topiony wkładamy do garnka o grubym dnie lub kociołka do tego przeznaczonego i roztapiamy, dodajemy wiśniówkę i wino. Następnie dodajemy szczyptę gałki muszkatułowej i mieszamy.
Chleb kroimy na kwadraty o wielkości 2-3 cm na 2-3 cm i podsmażamy na suchej patelni aż zrobią się chrupiące.
Grzanki maczamy w roztopionym serze za pomocą widelca, ser powinien by ciągle podgrzewany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 17.10.2015 12:56
Ciekawy przepis
slodkieniebo 15.10.2015 20:03
Takiego foundue jeszcze nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak