Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FORSZMAK

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 50 dag
kiełbasa śląska 1
wędlina 12 plastrów, opcjonalnie
papryka czerwona średnia
cebula 2 średnie
ogórek kiszony 2 duże
pieczarki 40 dag
bulion 2 szklanki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
sól i pieprz
ziele angielskie 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2
Papryka słodka mielona Prymat łyżeczka
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: FORSZMAK

W większym garnku o grubym dnie rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę oraz oprószoną solą i pieprzem na złoty kolor. Przekładam na talerz.
Na tym samym tłuszczu podsmażam kiełbasę i wędlinę pokrojoną w kostkę, przekładam na talerz z mięsem.
Dodaję kolejną łyżkę oleju i podsmażam cebulę pokrojoną w piórka wraz z pieczarkami w plasterkach. Następnie dodaję paprykę pokrojoną w większą kostkę, chwilę smażę.
Do garnka przekładam wcześniej usmażone mięso, kiełbasę i wędliny, zalewam gorącym bulionem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Duszę pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut.
Dodaję ogórki pokrojone w półplasterki, gotuję kolejne 5 minut. Po tym czasie danie zaprawiam koncentratem, gotuję kolejne 10 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak