Przepis i sposób przygotowania na: Fondant z białej czekolady Michała Góreckiego
Do przygotowania tego wyśmienitego deseru potrzebne są metalowe ringi o średnicy ok. 7 cm i wysokości ok. 5 cm. Ewentualnie porcelanowe filiżanki o podobnym rozmiarze.
W rondelku rozpuścić masło, dodać białą czekoladę i mieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia.
Do miseczki odbić jajka i żółtka. Dodać cukier i mąkę. Widelcem lub trzepaczką energicznie wymieszać do połączenia składników na jednolitą masę. Do masy jajecznej wlać masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Dla osób lubiących desery z ostrą nutką: do gotowej masy dodać drobno posiekaną papryczkę.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Ustawić na niej ringi również wyłożone pergaminem.
Ewentualnie filiżanki nasmarować cienko masłem i ustawić na blasze. Napełnić masą do 3 wysokości.
Piec w temp. 200°C przez 12–13 min. Wyjąć z pieca.
Podawać na gorąco z dodatkiem owoców lub sosów owocowych.