Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Foccia

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

drożdże 20 dag
cukier 1 łyżka
mleko ciepłe 1/4 szkl
mąka 2 łyżki
mąka 2 szklanki
oliwa 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
oliwa 1/2 szklanka
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Foccia

Kroki postępowania

1
Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem , dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Foccia foto
2
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy sól, 2 łyżki oliwy i zaczyn, wyrabiamy ciasto dolewając ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podrosło. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto rozciągając je palcami na kształt prostokąta.Jeżeli używamy foccie do nadziewania róbmy grubszą, a jeżeli jako przekąskę to cieńszą. Na całej powierzchni palcami robimy wgłębienia, w które wlewamy odrobinę oliwy.
Krok 2 - Foccia foto
3
Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach.
Krok 3 - Foccia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 27.04.2013 12:10
fajne i proste danie, alternatywa dla chleba czy bułeczek :)
paulisia_elk 27.04.2013 10:45
No i można oczywiście tak jak napisała Habibi Cuisine zrobić z czosnkiem rozmarynem czy solą morską
paulisia_elk 27.04.2013 10:44
Ja jadłam samą na śniadanie bez niczego jak byłam we Włoszech, ale Włosi jedli też przekrawając na pół i w środek wkładali kawałek prosciutto i pomidora. W swoich przepisach mam też przepis na foccie z grillowanymi warzywami i kozim serem - boska ( tylko wtedy trzeba robić trochę grubsze ciasto) :D
Pomocnik 27.04.2013 09:49
chyba się skuszę
Rafał3 27.04.2013 08:33
mniam mniam palce lizać
Boska_Agatka 27.04.2013 08:30
ale bym zjadła narobiliście mi saka
Konczi 27.04.2013 08:24
fajny pomysł :)
Habibi 27.04.2013 07:56
Ja uwielbiam śródziemnomorskie pieczywo typu focaccia - piekę czasami w domu i zmieniam mąki na bardziej polskie ;) Zawsze to jakaś odmiana :) Najbardziej lubię z czosnkiem, rozmarynem i solą morską :)
monisia1977 27.04.2013 07:49
jak sie to je i z czym
paulisia_elk 26.04.2013 23:22
Po wakacjach we Włoszech zakochałam się w focci i muszę ją robić sama ;p
treonina 26.04.2013 23:16
pierwszy raz widzę takie danie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak