FOCCACIA Z OLIWKAMI

FOCCACIA Z OLIWKAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • oliwa

    2 łyżki
  • drożdże

    2 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwki czarne

  • tymianek

  • oregano

  • woda letnia

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - FOCCACIA Z OLIWKAMI foto
Jest to włoski placek będący podstawą pizzy . Robimy go z dodatkami:oliwki , pomidory , czosnek , zioła lub tylko samo ciasto .Najlepszy na ciepło .

Przesiewamy na stolnicę mąkę , robimy dołek .Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru , 2 łyżeczkami mąki i odrobiną letniej wody , odstawiamy do wyrośnięcia .Po wyrośnięciu rozczyn dodajemy do mąki .Dodajemy sóli oliwę , przez 10 minut wyrabiamy ciasto .Robimy kulę , wkładamy do miski wysmarowanej olejem , którym pokrywamy całe ciasto . Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięci .
Krok 2 - FOCCACIA Z OLIWKAMI foto
Prostokątną blachę smarujemy olejem , wykładamy na całość ciasto .Robimy małe dołki , wkładamy w nie połówki oliwek .Posypujemy ziołami .
Krok 3 - FOCCACIA Z OLIWKAMI foto
Foccacię pieczemy przez 20 minut w 200 C .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 15.02.2014 13:20
ciekawa nazwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat