Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FOCCACIA Z OLIWKAMI

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
oliwa 2 łyżki
drożdże 2 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
oliwki czarne
tymianek
oregano
woda letnia 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: FOCCACIA Z OLIWKAMI

Kroki postępowania

1
Jest to włoski placek będący podstawą pizzy . Robimy go z dodatkami:oliwki , pomidory , czosnek , zioła lub tylko samo ciasto .Najlepszy na ciepło .

Przesiewamy na stolnicę mąkę , robimy dołek .Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru , 2 łyżeczkami mąki i odrobiną letniej wody , odstawiamy do wyrośnięcia .Po wyrośnięciu rozczyn dodajemy do mąki .Dodajemy sóli oliwę , przez 10 minut wyrabiamy ciasto .Robimy kulę , wkładamy do miski wysmarowanej olejem , którym pokrywamy całe ciasto . Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięci .
Krok 1 - FOCCACIA Z OLIWKAMI foto
2
Prostokątną blachę smarujemy olejem , wykładamy na całość ciasto .Robimy małe dołki , wkładamy w nie połówki oliwek .Posypujemy ziołami .
Krok 2 - FOCCACIA Z OLIWKAMI foto
3
Foccacię pieczemy przez 20 minut w 200 C .
Krok 3 - FOCCACIA Z OLIWKAMI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 15.02.2014 13:20
ciekawa nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak