Foccacia z czarnymi winogronami

Foccacia z czarnymi winogronami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • woda letnia

    150 g
  • drożdże świeże

    15 g
  • cukier brązowy

    3 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • winogrona czerwone

    1.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
Winogrona/ najlepiej małe i dobrze dojrzałe ,u mnie o smaku truskawek/obrać z kiści , umyć i osuszyć.
W kubeczku nastawić zaczyn .
Drożdże zmieszać z łyżką cukru, dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody.
Odstawićna , by drożdże rozpoczęły fermentację.
Krok 2 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
Do miski wsypać mąkę, sól.
Wlać wodę i 2 łyżki oliwy.
Krok 3 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
Dodać zaczyn.Wyrobić ciasto drewnianą łyżką.
Krok 4 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
Następnie wyrobić ręką gładkie , jednolite ciasto.
Krok 5 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
Uformować kulę, skropić oliwą .
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 6 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
Po upływie ok.45 minut ciasto powinno podwoić swoją objetość.
Ciasto przełożyć na blat i podzielić na 2 części.
Krok 7 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
Blaszkę do pieczenia / ok. 30-30cm/ nasmarować oliwą lub wyłożyć papierem /
Jedną połowę ciasta przełożyć na blachę i rozprowadzić palcami na całej powierzchni. Połowę winogron rozłożyć na powierzchni.Posypać 1 łyżką cukru.

Krok 8 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
Drugą część ciasta podsypać lekko mąką , rozwałkować na wielkość blaszki i pokryć przygotowany spód z winogronami. Brzegi ciasta zlepić dookoła.
Krok 9 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
Wierzch posmarować pozostałą oliwą .Nałożyć drugą część winogron lekko wciskając w głąb ciasta. Posypać pozostałym cukrem i listkami rozmarynu.
Krok 10 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
Ciasto odstawić na ok.25 minut do wyrośnięcia.
Krok 11 - Foccacia z czarnymi winogronami foto
Ciasto piec ok. 35 minut w temp. 180 st.C / do ładnego przyrumienienia sie wierzchu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andrzej132 18.10.2016 17:44
super wygląda
stokrotka 15.10.2016 08:20
ale piękne danie, mniam!!!!!!
RenataZ-et 14.10.2016 19:32
super pomysł na deser!
sezamek 14.10.2016 18:52
fajny pomysł
norweska20 14.10.2016 18:35
smakowita propozycja
bertpvd 14.10.2016 18:12
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat