focaccia z winogronem i rozmarynem

focaccia z winogronem i rozmarynem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • drożdże suche

    4 gramy
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • cebula czerwona

    1 mała
  • winogrona

    1 szklanka
  • rozmaryn świeży

    gałązka
  • sól gruboziarnista

    do posypania
  • czosnek

    1 ząbek (opcja)
  • woda

    3/4 szklanki
  • oliwa

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę (uniwersalną) wymieszać z cukrem, solą, drożdżami. Dodać 2 łyżki oliwy, wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu najlepiej wsadzić do lodówki na kilka godzin, ciasto będzie smaczniejsze. Przy braku czasu wyrobić ponownie i rozciągnąć na papierze do pieczenia na grubość 1,5-2 cm. (Można użyć formę). Ciasto skropić pozostałą częścią oliwy i nasmarować rozgniecionym czosnkiem (opcja). Wcisnąć na wierzch winogrona, ułożyć czerwoną cebulę pokrojoną w paski, rozmaryn i lekko posypać gruboziarnistą solą morską. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec 20 minut w 190-200 stopniach do zrumienienia.
Cebula czerwona jest słodsza od białej i karmelizuje, winogrona puszczają sok, co razem tworzy z pieczywem i ziołami pyszny smak. Polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

23.01.2015 12:01
wygląda wspaniale

Wafelek2601

02.10.2013 11:45
To coś dla mnie

Ada-Gaba

25.08.2013 08:42
z winogronem muszę wypróbować

Motorek

22.08.2013 08:42
podoba mi się ten przepis

Krystyna32

08.08.2013 08:22
świetnie wygląda

Katarzyna/kate1980

02.08.2013 17:15
fajna nazwa i fajny przepis

Alex_M

02.08.2013 16:20
świetny pomysł miałaś z tymi winogronami :)

adelajda

02.08.2013 12:34
super przepis

fotoviderek

02.08.2013 07:39
Kolejne pyszne, włoskie danie :)

olkaaa

02.08.2013 07:35
chętnie spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat