Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

focaccia z winogronem i rozmarynem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże suche 4 gramy
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
cebula czerwona 1 mała
winogrona 1 szklanka
rozmaryn świeży gałązka
sól gruboziarnista do posypania
czosnek 1 ząbek (opcja)
woda 3/4 szklanki
oliwa 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: focaccia z winogronem i rozmarynem

Mąkę (uniwersalną) wymieszać z cukrem, solą, drożdżami. Dodać 2 łyżki oliwy, wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu najlepiej wsadzić do lodówki na kilka godzin, ciasto będzie smaczniejsze. Przy braku czasu wyrobić ponownie i rozciągnąć na papierze do pieczenia na grubość 1,5-2 cm. (Można użyć formę). Ciasto skropić pozostałą częścią oliwy i nasmarować rozgniecionym czosnkiem (opcja). Wcisnąć na wierzch winogrona, ułożyć czerwoną cebulę pokrojoną w paski, rozmaryn i lekko posypać gruboziarnistą solą morską. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec 20 minut w 190-200 stopniach do zrumienienia.
Cebula czerwona jest słodsza od białej i karmelizuje, winogrona puszczają sok, co razem tworzy z pieczywem i ziołami pyszny smak. Polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 23.01.2015 12:01
wygląda wspaniale
Wafelek2601 02.10.2013 11:45
To coś dla mnie
Ada-Gaba 25.08.2013 08:42
z winogronem muszę wypróbować
Motorek 22.08.2013 08:42
podoba mi się ten przepis
Krystyna32 08.08.2013 08:22
świetnie wygląda
Katarzyna/kate1980 02.08.2013 17:15
fajna nazwa i fajny przepis
Alex_M 02.08.2013 16:20
świetny pomysł miałaś z tymi winogronami :)
adelajda 02.08.2013 12:34
super przepis
fotoviderek 02.08.2013 07:39
Kolejne pyszne, włoskie danie :)
olkaaa 02.08.2013 07:35
chętnie spróbuję
arbuzowo 01.08.2013 22:57
Bardzo interesujący pomysł
Olga_SK 01.08.2013 21:00
Pięknie wygląda!
Kolorowa 01.08.2013 15:42
Interesujące ;>
Ola1984 01.08.2013 15:33
Bardzo fajna focaccia, z reguły focaccia pieczona jest z oliwkami czy suszonymi pomidorami, cebulą i rozmarynem.
pajbek 01.08.2013 15:06
Wygląda bardzo smacznie :-)
Czarnula87 01.08.2013 14:34
jestem ciekawa smaku :)
dominikaz 01.08.2013 14:31
pysznie wygląda
migotka28 01.08.2013 14:04
bardzo smakowicie wygląda
sanielcia 01.08.2013 13:23
Ale ładnie wygląda
Renata9 01.08.2013 13:20
smakowite, az slinka leci
Mniam 01.08.2013 13:16
Apetyczne cuda tworzysz:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak