Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z winogronami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 400 g
drożdże 15 g
woda ciepła 200 g
oliwa
sól 1/2 łyżeczki

nadzienie

winogrona czerwone 800
rozmaryn 1 gałązka
cukier 3 łyżki

Porada

Część mąki pszennej można zastapić mąką razową. Do tego rodzaju wypieku najlepiej użyć małe, ciemne winogrona/ wykorzystałam włoskie winogrona o nazwie uva fragolina/

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z winogronami

Kroki postępowania

1
-Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
-Mąkę przesypać do miski , zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże, kilka listków posiekanego rozmarynu, oliwę / 3 łyżki/ i dolewać stopniowo wodę w takiej ilości , by wyrabiając uzyskać gładkie, sprężyste ciasto.
Krok 1 - Focaccia z winogronami foto
2
-Uformować kulę , przełożyć ciasto do miski , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /ok.1 godziny/.
Krok 2 - Focaccia z winogronami foto
3
Winogrona umyc, osuszyć.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na lekko omączony blat, podzielić na dwie części.
Krok 3 - Focaccia z winogronami foto
4
-Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i uformować dwa prostokątne placki.
-Jedną część ułożyć w foremce , obłożyć winogronami /ok.500 g/ , skropić łyżką oliwy , posypać 2 łyżkami cukru.
Krok 4 - Focaccia z winogronami foto
5
-Przykryć drugą częścią ciasta, skleić brzegi.
-Na wierzchu ułożyć pozostałe winogrona,posypać cukrem , lekko docisnąć, skropić oliwą /ok.1 łyżka/.
-Ciasto odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Krok 5 - Focaccia z winogronami foto
6
-Na wierzchu ułożyć pozostałe winogrona,posypać cukrem , lekko docisnąć, skropić oliwą /ok.1 łyżka/.
-Ciasto odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
-Piekarnik nagrzać do 190 st.C , wstawić blaszkę.

-Po upływie ok. 20 minut ciasto wysunąć z piekarnika, skropić winem.
-Piec następne 15- 20 minut.
Krok 6 - Focaccia z winogronami foto
7
-Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.
-Ciasto lekko przestudzić i pokroić na porcje.
Krok 7 - Focaccia z winogronami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 15.02.2015 14:02
świetny przepis
Wacław 30.09.2014 10:26
poproszę o kawałek :-)
bietka 30.09.2014 09:00
musi być smaczna :)
caralajna 30.09.2014 06:24
fajny pomysł z winogronami w środku
norweska20 29.09.2014 23:35
chętnie bym takie zjadła
RenataZ-et 29.09.2014 23:05
super wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak