Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z winogronami
Kroki postępowania
-Mąkę przesypać do miski , zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże, kilka listków posiekanego rozmarynu, oliwę / 3 łyżki/ i dolewać stopniowo wodę w takiej ilości , by wyrabiając uzyskać gładkie, sprężyste ciasto.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na lekko omączony blat, podzielić na dwie części.
-Jedną część ułożyć w foremce , obłożyć winogronami /ok.500 g/ , skropić łyżką oliwy , posypać 2 łyżkami cukru.
-Na wierzchu ułożyć pozostałe winogrona,posypać cukrem , lekko docisnąć, skropić oliwą /ok.1 łyżka/.
-Ciasto odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
-Ciasto odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
-Piekarnik nagrzać do 190 st.C , wstawić blaszkę.
-Po upływie ok. 20 minut ciasto wysunąć z piekarnika, skropić winem.
-Piec następne 15- 20 minut.
-Ciasto lekko przestudzić i pokroić na porcje.