Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z solą morską

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Focaccia z solą gruboziarnistą i aromatycznymi ziołami, to przepyszna włoska przekąska. We Włoszech, ciasto focacciowe często stanowi podstawę pizzy, dlatego jest tak pyszne. Koniecznie wypróbujcie przepis na włoską focaccię. 

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 700 g
woda 300 ml
drożdże świeże 30 g
cukier 1 łyżeczka
Sól kamienna spożywcza jodowana szczypta
roztarte ząbki czosnku 3 ząbki
oliwa 1/2 szklanki
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z solą morską

  • Focaccia
  • Focaccia z ziołami
  • Włoskie pieczywo

1. Przygotowujemy rozczyn – drożdże zalewamy letnią wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, do wyrośnięcia. 

2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy zagłębienie i wlewamy rozczyn, dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek.

3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, czosnek, rozmaryn suszony i oregano suszone łączymy z oliwą. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia i formujemy palcami okrągły placek. Na cieście robimy małe zagłębienia (uważamy jednak, by nie przedziurawić go palcami), całość skrapiamy aromatyczną oliwą z czosnkiem i przyprawami.

5. Tak przygotowany placek posypujemy solą morską. Pieczemy około 25 minut, do momentu uzyskania złotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak