Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z pomidorkami i oregano

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki młode 300 g
mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 25 g
cukier 2 łyżki
pomidorki koktajlowe ok.20 sztuk
oliwa ok. 6 łyżek
oregano
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z pomidorkami i oregano

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, opłukać, przekroić na połówki i gotować do miękkości.
Odcedzić, rozgnieść tłuczkiem na puree. Ostudzić. Przykryć aby nie obeschły.

Do większej plastikowej miski pokruszyć drożdże wlać 100 ml ciepłej wody, dodać cukier. Wymieszać. Odstawić na 5 min.
Krok 1 - Focaccia z pomidorkami i oregano foto
2
Następnie dodajemy przesianą mąkę. Wymieszać.
Krok 2 - Focaccia z pomidorkami i oregano foto
3
Dodajemy ostudzone ziemniaki. Mieszamy ręką bądź mikserem.
Krok 3 - Focaccia z pomidorkami i oregano foto
4
Następnie dodajemy 70 ml ciepłej wody i wyrabiamy ciasto przez 10 min ręką.
Krok 4 - Focaccia z pomidorkami i oregano foto
5
Dodajemy 3 łyżki soli rozpuszczonej w 3 łyżkach ciepłej wody, oraz oliwę z oliwek. Wyrabiamy przez ok. 10 min.
Krok 5 - Focaccia z pomidorkami i oregano foto
6
Pomidorki przecinamy na połówki, usunąć szpółki. Prószymy solą, pieprzem i 2-3 łyżeczki oregano. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy.
Krok 6 - Focaccia z pomidorkami i oregano foto
7
Okrągłą tortownicę (średnica 28cm ) smarujemy oliwą i wykaładamy na nią ciasto no wysokość ok.2-3 cm. Pomidorki układamy na powierzchni ciasta środkiem na zewnątrz. Lekko wcisnąć w ciasto. Należy zachować odpowiednie odstępy. Odstawić na ok. 25 min. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celcjusza i wstawiamy Fociccię i pieczemy ok. 30-40 min. na lekko złoty kolor.
Krok 7 - Focaccia z pomidorkami i oregano foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysia12 10.09.2014 20:38
napewno pyszna
gusia1000 16.08.2014 23:23
Dobre jedzenie.
mysza75 13.08.2014 13:11
ale dobra, zjadłabym całą
Krystyna32 13.08.2014 06:14
wygląda apetycznie
Joannasz3190 12.08.2014 23:16
Musi być pyszne :)
2milutka 12.08.2014 22:39
fajnie wygląda;)
Iwusia 12.08.2014 22:27
pięknie wyrosło ciasto , smakowicie wygląda
Ania84 12.08.2014 21:33
fajny, u siebie mam podobny :)
wwwiolka 12.08.2014 21:21
Bardzo fajny przepis.
Aleksandra/Olcia 12.08.2014 19:21
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak