Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z pomidorami i papryką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
oliwa 6 łyżek
cukier 1 łyżeczka
drożdże 3 dag
sól płaska łyżeczka
papryka 1 szt
pomidor 2 szt
woda 120 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z pomidorami i papryką

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki, paprykę oczyszczamy, kroimy w paski.

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy je, układamy w blaszce lub na wysypanej mąką łopatce do wsuwania ciasta do pieca, na kamień. Smarujemy ciasto oliwą robiąc w cieście palcami charakterystyczne dla focacci wgłębienia, oprószamy pieprzem i posypujemy papryką i pomidorami. Ciastu dajemy jeszcze chwilę podrosnąć i pieczemy 25 minut w 200st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwa643 26.06.2011 06:20
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak