Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Focaccia z pomidorami i oliwkami

5.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Przepis na foccachię z pomidorami i oliwkami - pyszny wypiek, na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.

Składniki:

mąka pszenna
700 gramów
drożdże
20 gramów
oliwa
100 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
pomidory koktajlowe (czerwone)
10-12 sztuk
oliwa
3 łyżki
oliwki czarne Smak
1 szklanka
Sklep Prymat
woda
450 mililitrów
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z pomidorami i oliwkami

Ciasto na foccachię:

Drożdże wymieszać z mąką. Dodać lekko ciepłą wodę, oliwę i 2 łyżeczki soli. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Następnie wyłożyć na lekko podsypany mąką blat, rozwałkować na wielkość formy (u mnie 50x35cm).

Wierzch ciasta wysmarować trzema łyżkami oliwy. Należy pomidorki przekroić  i ułożyć na cieście, a oliwki delikatnie wcisnąć pomiędzy nimi. Przykryć i ponownie odstawić do podrośnięcia na 25 minut. Posypać ziołami kuchni włoskiej Prymat.

Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 35- 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 10.02.2013 12:03
ciekawe
wisznu 08.11.2012 11:50
jadłem to kiedyś w italii i jest super
Konczi 24.10.2012 11:23
Ciekawy przepis
EWI 24.10.2012 09:38
podoba mi się
artur7 24.10.2012 09:19
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak