Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z pomidorami i oliwkami
Ciasto na foccachię:
Drożdże wymieszać z mąką. Dodać lekko ciepłą wodę, oliwę i 2 łyżeczki soli. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Następnie wyłożyć na lekko podsypany mąką blat, rozwałkować na wielkość formy (u mnie 50x35cm).
Wierzch ciasta wysmarować trzema łyżkami oliwy. Należy pomidorki przekroić i ułożyć na cieście, a oliwki delikatnie wcisnąć pomiędzy nimi. Przykryć i ponownie odstawić do podrośnięcia na 25 minut. Posypać ziołami kuchni włoskiej Prymat.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 35- 40 minut.