Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem

Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • puree z dyni

    300 g
  • mąka pszenna

    650 g
  • drożdże świeże

    30 g
  • woda letnia

    250 g
  • sól

    2 łyżeczki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    4 łyżki
  • rozmaryn suszony

    2 łyżeczki
  • sól morska

    do smaku
  • rozmaryn świeży

    2 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, 1 łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże "ruszą".
Następnie do aktywnych drożdży dodajemy mąkę, pure z dyni, oliwę, sól i suszony rozmaryn. Ciasto wyrabiamy przy pomocy miksera przez 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, odgazowujemy i formujemy placek o wymiarach około 32 x 42 cm, przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W focacci robimy placem dziurki, wierzch smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy świeżym rozmarynem i grubą solą. Pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto delikatnie skrapiamy oliwą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

20.12.2014 15:23
Ciekawe połączenie

Kolorowa

14.11.2014 21:07
Bardzo ciekawie ;)

Lis

14.11.2014 19:43
Pysznie - po prostu:)

Ada-Gaba

14.11.2014 19:38
ciekawy przepis

Lucan

14.11.2014 18:45
będziemy próbować!

Adamorek

14.11.2014 15:56
świetna sprawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat